Meld deg inn i vår kundeklubb og få eksklusive tilbud og fordeler.
Hjulskift til kun 449 kr ved bestilling og gjennomføring innen uke 40.
Piggfrie vinterdekk – Dette er fordelene
Når temperaturen begynner å falle, er det på tide å tenke på å bytte til vinterdekk. Kanskje er piggfrie dekk det riktige for deg? Vi hjelper deg på veien ved å fortelle om fordelene, og svare på de vanligste spørsmålene om piggfrie vinterdekk.
Fordeler med piggfrie vinterdekk
Piggfrie vinterdekk er bra for å oppnå godt grep på våte vinterveier med snø og slaps. Som navnet tilsier har de ikke metallpigger for ekstra grep på is, i motsetning til piggdekk. Men mangelen på pigger er også en av de største fordelene, fordi det gjør dem mer miljøvennlige. De støyer mindre, og forårsaker ikke like mye veislitasje som piggdekk. De piggfrie dekkene er også mer komfortable å kjøre med på tørre veier.
I tillegg kan du bruke piggfrie vinterdekk så snart temperaturene begynner å falle, for det er ingen datobegrensninger sånn som med piggdekk. Likevel anbefaler vi å skifte til vinterdekk i god tid før 1. november (16. oktober for Nord-Norge). Da er du klar for de første kaldere nettene hvor det fryser på. Bytt gjerne når temperaturen der du skal kjøre er under ca. 10 grader.
Se retningslinjene for når du bør bytte til vinterdekk.
Er piggfrie vinterdekk bedre enn piggdekk?
Hvilken type vinterdekk som er best avhenger av forholdene du skal kjøre i. Piggfrie vinterdekk har blitt bedre på glatt føre, men piggene gir fortsatt piggdekk enda bedre grep på is – særlig når det er mildt. Kjører du mest i landlige områder, på glatte veier med mye is og svingende temperaturer, så bør du vurdere piggdekk. Les mer om piggdekkets egenskaper og reglene som gjelder ved bruk.
Piggfrie vinterdekk gir bedre veigrep på tørre vinterveier, og støyer mindre. De er også gode under mer stabile vinterforhold med tørr snø og kald is (uten vann på), der mønsteret sørger for god kontakt med underlaget.
Som nevnt er piggfrie vinterdekk mer miljøvennlige enn piggdekk. Enkelte steder, for eksempel i Oslo, må du betale miljøavgift for å bruke piggdekk. Det er for å oppfordre til bruk av vinterdekk uten pigger, for å redusere luftforurensing og slitasje på veiene.
Hvor mange år holder et piggfritt vinterdekk?
Det er ingen bestemt regel for hvor gamle piggfrie vinterdekk kan være. Men generelt sett vil de typisk vare rundt 4-6 år, med regelmessig bruk og godt vedlikehold. Hvor ofte du bør bytte ut dekkene avhenger av hvor mye du kjører og mønsterdybden.
Hvis mønsterdybden er mindre enn 3 mm, er dekkene utslitt og du må du bytte dekk. Men selv om kravet for mønsterdybde på vinterdekk er minimum 3 millimeter, er NAFs anbefaling 4 millimeter. Husk derfor å ta en jevnlig sjekk av dekkene dine, eller la oss i BestDrive hjelpe deg med vurderingen.
Slik sjekker du om du må ha nye vinterdekk.
Regler for vinterdekk
Noen spørsmål går igjen på hva som er greit i forhold til vinterdekk. Det ene er om det er lov å kjøre med en blanding av sommer- og vinterdekk. I Norge er svaret nei. Alle fire dekkene på bilen må være av samme type, så du kan for eksempel ikke kjøre med 2 sommerdekk og 2 vinterdekk.
Noe som derimot er lov, er å fjerne pigger fra piggdekk. Men det er ikke lurt. Fjerning av piggene vil redusere dekkets ytelse på is og kan gjøre det farlig å kjøre i vinterforhold. Bruk heller tilpassede dekk, enten det er piggfrie vinterdekk eller sommerdekk du trenger.
Hva er forskjell på sommerdekk og piggfrie vinterdekk?
I Norge er det lov å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året, også på sommeren. Du får ikke bot for å kjøre med piggfrie vinterdekk. Men selv om det er lov, er det ikke anbefalt. Piggfrie vinterdekk er laget for å håndtere kalde vintertemperaturer, og kan bli myke og slites raskt i varme sommertemperaturer. Dette kan også påvirke bilens kjøreegenskaper.
Den egenskapen som skiller sommerdekk og piggfrie vinterdekk mest er bremsing på våt vei. Her er forskjellene svært store. Tester viser at ved bremsing fra 80 km/t vil en bil med piggfrie dekk ha en hastighet på 50 km/t når den passerer stoppunktet for bilen med sommerdekk!
Hovedforskjellen på piggfrie vinterdekk og sommerdekk ligger altså i gummiblandingen og mønsteret på dekkene. Sommerdekk er laget med en hardere gummiblanding som tåler høyere temperaturer. Mønsteret på piggfrie vinterdekk er også mer aggressivt for å gi bedre grep på snø og is. Det er derfor ikke anbefalt å slite det ut ved å bruke vinterdekk på sommerstid.
Hvilke piggfrie vinterdekk er best?
Teknologien utvikles stadig og derfor kan man generelt sett si at det nyeste ofte er best. Av de piggfrie vinterdekkene ble premiumdekket Continental VikingContact 7 kåret til best i test i den siste store vinterdekktesten til Elbil24 og Aftonbladet.
Det finnes flere gode dekk på markedet, og hva som er best avhenger av dine behov. Et dekkmerke som er utviklet for nordiske forhold, og derfor et godt alternativ er Gislaved. De leverer vinterdekk både med og uten pigger.
Ikke kjøp europeiske piggfrie vinterdekk!
Det kan være fristende å gå for billige vinterdekk, og gjerne lete på internett. Men pass på at du velger dekk som er laget for nordiske forhold. Europeiske vinterdekk er laget for en mye varmere og våtere vinter enn det vi har i Norge. Det kan skape farlige situasjoner på vinterveiene.
Er du ute etter budsjettvennlige vinterdekk? Ta en titt på dekkekspertens råd for billige vinterdekk.
3 sjekkpunkter ved kjøp av piggfrie vinterdekk
Når du skal kjøpe piggfrie vinterdekk, er det flere ting du bør se etter:
- Mønsterdybde: For å gi tilstrekkelig grep, bør nye vinterdekk ha en mønsterdybde på minst 7 mm.
- Temperaturtoleranse: Sørg for at dekkene er laget for å takle de lave temperaturene vi ofte opplever i Norge. Dette vises både med «alpesymbol»/ kalt 3PMSF og en ismarkering på EU-labelen på dekket. Trekant med istagger.
- Kvalitetsvurderinger: Sjekk dekkvurderinger og forbrukeranmeldelser før du kjøper. De kan gi en god indikasjon på dekkets ytelse under ulike forhold.
Ønsker du ekstra hjelp for å finne de beste dekkene for ditt bruk? Ta kontakt med din nærmeste BestDrive-forhandler.